Scurt istoric

Istorie Martie 29, 2014

Biserica de lemn cu hramul Sfântul Nicolae din Fedeleșeni a fost construită în anul 1747 în satul Fedeleșeni din comuna Strunga (aflată în județul Iași, la o distanță de circa 60 km de municipiul Iași). Ea se află localizată în centrul satului, înconjurată de cimitir.

Biserica de lemn din Fedeleșeni a fost construită în jurul anului 1747  ca biserică a Schitului din Fedeleșeni. La data de 12 septembrie 1747, vornicul de poartă Nicolae Pilat închină schitul ca metoh al Episcopiei de Roman.

În decursul timpului, biserica a fost reparată de mai multe ori, dar și-a păstrat proporțiile inițiale și arhitectura exterioară.

Biserica dispune de o catapeteasmă cu icoane pictate la începutul secolului XX.

Biserica de lemn din Fedeleşeni este construită din bârne masive de stejar, cioplite din material brut şi îmbinate în cununi orizontale. În secolul al XX-lea, pereţii de lemn au fost placaţi cu scândură nevopsită atât pe interior, cât şi pe exterior. Lăcaşul de cult este aşezat pe o temelie din piatră.

Construcţia are formă dreptunghiulară, cu altar poligonal. De clădirea bisericii este adosată pe latura de sud o clopotniţă, pe sub care se află pridvorul de acces. În interior, ea este compartimentată în 4 încăperi: pridvor, pronaos, naos şi altar.

Acoperişul bisericii este din şindrilă, în patru ape.

Biserica de lemn din Fedeleșeni a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Iași, in anul 2004.